Tiraholm genom åren

Tiraholms Säteri är en gård med gamla anor och spännande historia, belägen på en halvö i Bolmen. Idag bedriver familjen Ekwall yrkesfiske i sjön. Fisken som saluförs och serveras här på Tiraholm är fångad i sjön och förädlad i egna lokaler.

Den äldsta benämningen på nuvarande Tiraholm är namnet Tidhra som stammar bak till 1414 när väpnaren Peter Gudmunsson var överhuvud på gården. Eneroth, Porat och Löfgren är andra kända namn som innehaft egendomen innan den 1896 såldes till en tysk sågverksfirma. 1907 köptes Tiraholm av Strömsnäs Bruks AB. Sägnen om Ebbe Skammelson vittnar om mystik kring gården redan runt 1000-talet.

I EKWALLS ÄGO

I början av 1920-talet insjuknade en stockholms-kvinna vid namn Maja i tuberkulos och behövde frisk luft. Läkare konsulterades och rådet blev att luften vid Bolmen var ren och hälsosam. Således köpte hennes man Per Ekwall Tiraholm år 1928. Paret hade fyra barn, varav en var sonen Gustaf som tillsammans med sin maka Theresia blev ägare till gården vid Bolmens strand tjugo år senare.

OM FISKET

Gustaf och Theresia bedrev konventionellt jordbruk med mjölkproduktion och fiske som binäring. I slutet av 50-talet började Gustaf köra till torget i Ljungby på lördagar för att saluföra framförallt den populära bolmensiken men också gädda, ål, abborre och övrig fisk från sjön. De extra inkomsterna från sjön var säkert välkomna då Gustaf och hans fru Theresia vid det här laget var föräldrar till sex barn.

Lillpojken i den syskonskaran är Nisse och tillsammans med hustrun Vicky driver han sedan våren 1981 gården med fiske som absoluta huvudsyssla. Kusinen Hugo, fiskare i Mälaren, var en viktig hjälp för att få igång ett professionellt yrkesfiske med bottengarn. Bottengarnsfiske är en hållbar fiskemetod där redskapen kan stå ute i sjön hela säsongen. De töms med jämna mellanrum och fångar då fisken levande vilket innebär att skyddsvärd och för liten fisk kan återutsättas i sjön oskadd.

I samband med övertagandet av gården uppstartades också en odling av regnbågslax. I jämn rytm har beredningslokaler rustats upp, rökar byggts och byggts om, båtar köpts och bytts ut.

GÅRDSBUTIK OCH RESTAURANG

I takt med att Vicky och Nisse blivit varmare i kläderna som fiskebönder och under tiden skaffat barn, Jens, Malin och Jonas, kunde de 1988 öppna en av Sveriges första gårdsbutiker. Butiken saluförde rökt, gravad, filead och färsk fisk från Bolmen långt innan ordet lokalproducerad mat var påtänkt.

Butiken blev uppskattad och för att bredda sortimentet började paret att experimentera med patéer och burgare. Steget till en liten matservering var inte så långt, tröskelogen rustades upp och 1998 kunde portarna till Tiraholms fiskrestaurang slå upp. Serveringen är sannolikt den enda renodlade insjöfiskrestaurangen i Sverige, dessutom med en helt lokal prägel. Gös, gädda, ål och regnbåge tillagas efter er beställning.

 

2006 hade behovet av en liten festlokal vid Bolmen fått fäste och efter att stormen Gudrun tagit stora delar av gårdens skog sågades stormfällt timmer upp och under vintern byggdes en pub och glasscafé av virket.

Besökstrycket fortsatte att öka och 2010 byggdes restauranglokalen ut efter barnen Jens, Malin och Jonas hade funderat över sitt engagemang på föräldragården framgent vilket underlättade beslutet att öka restaurangkapaciteten från de tidigare 40 sittplatserna inomhus till dagens drygt 100. Under 2012 serverades det första julbordet på Tiraholm, det blev mycket uppskattat och med hantverkskunnande och uppfinningsrikedom erbjuder vi numer ett 40-tal rätter på insjöfisk samt ett smakrikt utbud av viltkött från skogarna i närområdet.

HOTELL, KONFERENS OCH FORSKNING

På försommaren 2018 stod hotellet på Tiraholm färdigt att tas i bruk. Ett idogt och grannlaga arbete av bygdens hantverkare resulterade i vår röda hotellbyggnad med vatteninspirerade rum och konferenslokaler. Övernattningsmöjligheter på gården innebär förstås en mer komplett upplevelse här vid Bolmens strand. Det är med stor entusiasm vi välkomnar gäster från både när och fjärran. Vi sätter även en stor ära i att traktens företag och organisationer håller sina viktiga möten och hyser sina kunder och kompanjoner i vår ”Småländska kuliss”.

Anläggningen utgör även basen för det utbildningsprojekt ”TänkH2O” som Sydvatten sedan en tid driver vid Bolmen för gymnasieelever. Skånska ungdomar kommer till Bolmen för att lära sig tvärvetenskapligt om vårt viktigaste livsmedel; vatten. Vi ser också att ett nära samarbete med den forskningsstation som sedan en tid finns på gården, och drivs av Sydvatten AB, gör Tiraholm och Bolmen till ett nav för vatten och insjöfiskrelaterade frågor i södra Sverige.

Genom åren har vi med stor ödmjukhet nominerats till och tagit emot fina priser för vårt företagande, miljötänk och engagemang för bygden. Tiraholms Fisk ägs och drivs av familjen Ekwall. Vi har god hjälp av några året-runt-anställda samt en härlig skara på ytterligare drygt 35 säsongsarbetare från trakten.

Vi hoppas att du har en fin stund på Tiraholm, tveka inte att fråga om du undrar något!

Varmt välkomna önskar familjen Ekwall med trevlig personal