Renseri och Rökeri

Fiskrenseriet och rökeriet ligger i en byggnad nära bryggan. All fisk som fångas eller tas in från fiskodlingen kommer först in i renseriet, där vi tvättar och kyler ner den med is i kylrum. En hel del av fisken filéas, detta görs i en därför anpassad lokal, där gravar vi också regnbåge och den fisk som skall rökas läggs i saltlake dagen innan.

 

Rökarna tänds på morgonen, de är murade ugnar enligt gamla ritningar som eldas med alved, vilken huggs i gårdens skog. Den saltade fisken tvättas och hängs respektive läggs på galler i rökarna.

 

Vi röker både varm- och kallrökt fisk, den varmrökta är färdig efter 4 – 6 timmar. Den kallrökta röks på lägre temperatur och behöver ligga i röken upp till 48 timmar. Ålen varmröks alltid. För att få olika smaker på den varmrökta regnbågslaxen kryddas den med olika örter och kryddblandningar. Efter rökningen kyls fisken snabbt ner i ett separat kylrum.